А що ви знаєте про небезпеку сірководню у рибницькій водоймі?


11.04.2019

А що ви знаєте про небезпеку сірководню у рибницькій водоймі?

Наявність сірководню у воді є показником забруднення рибницьких водойм органічними речовинами, поганого водообміну, недостатнього вмісту водорозчинного кисню, збільшення температури, недостатнього об’єму води, високої щільності посадки водних біоресурсів тощо.

Через високу токсичність сірководень та його сполуки (гідросульфіди та сульфіди) небезпечні для гідробіонтів (риби, кормових об’єктів). А також тому, що при синтезуванні такого газу та його сполук виникає гострий дефіцит кисню. При цьому часто фіксуються замори риби.

Сірководень – сильний нервовий газ. Він зв’язує іони заліза у крові та ферментах із утворенням сульфіду, що зумовлює асфіксію (задуху) риби. Крім того, цей газ має подразнюючу дію на зябровий апарат і шкіру риби. Тіло отруєних риб, зазвичай, вкривається опалесцентним слизом, внутрішні органи наповнені кров’ю, епітелій зябер – у стадії некробіозу (початок загибелі клітин), зяброві кришки широко відкриті. У риби виникають розлади ритму дихання, координації руху і параліч. Якщо на стадії втрати рівноваги рибу помістити у чисту воду, то вона залишиться живою і швидко одужає.

У рибницьких водоймах сірководень утворюється, в основному, внаслідок відновних процесів у кислому безкисневому середовищі. Вони відбуваються при бактеріальному розкладанні та біохімічному окисленні органічних речовин природного походження (детрит, водорозчинна органіка, штучні корми, органічні добрива, мул та інші забруднення), в результаті надходження органіки із поверхневими водами, забруднення хімікатами, побутово-промисловими стоками. Вченими доведено, що небезпечна для риби концентрація сірководню набагато нижча, за ту, яку можна виявити у забруднених водоймах.

Процеси відновлення органіки особливо інтенсивно відбуваються у придонних шарах водойми в умовах застою або слабкого перемішування водних мас, при виникненні дефіциту водорозчинного кисню. Такі умови виникають взимку під суцільною кригою або влітку у період інтенсивного біохімічного окислення бактеріями органічних речовин.

Довідкова інформація:

Сірководень у звичайних умовах – це безколірний газ, важчий за повітря, із характерним різким запахом тухлих яєць. Розчинність за масою при звичайному атмосферному тиску за 0ºC становить 0,69%, за 20ºC – 0,38%. При збільшенні температури води сірководень виділяється у повітря. Сірководень нестійкий, при контакті з киснем – окислюється. На окислення 1 мг сірководню до тіосульфатів використовується майже 1 мг кисню, а на окислення до сульфатів – 1,9 мг. Тому у зонах, де синтезується сірководень виникають киснево-дефіцитні стратифікаційні зони.

Згідно з вимогами СОУ – 05.01.-37-385:2006 «Вода рибогосподарських підприємств. Загальні вимоги та норми», сірководень не повинен реєструватись у рибницькій водоймі.


Читайте також:

  Держрибагентство запрошує підприємців до освоєння промислових можливостей в зоні дії НАФО у 2019 році
Держрибагентство запрошує підприємців до освоєння промислових можливостей в зоні дії НАФО у 2019 році За результатами засідання XXXX щорічної сесії Організації з рибальства в північно-західній частині Атлантичного океану (НАФО) Україні на 2019 рік було виділено національну квоту на вилов морського окуня в обсязі 150 тонн. Звертаємо увагу, ... >>>

  Виробництво замороженої морської риби збільшилось на 23%
Виробництво замороженої морської риби збільшилось на 23% За підсумками січня-квітня 2019 року в Україні було вироблено 3 651 тонну риби морської замороженої нерозібраної. Це майже на чверть більше (23,6%), ніж за аналогічний період минулого року. Зростання виробництва рибної ... >>>

  Херсонський державний аграрний університет та Херсонський виробничо-експериментальний завод по розведенню молоді частикових риб підписали Меморандум про співпрацю
Херсонський державний аграрний університет та Херсонський виробничо-експериментальний завод по розведенню молоді частикових риб підписали Меморандум про співпрацю Діяльність та розвиток сучасного закладу вищої освіти неможливі без тісної співпраці з виробництвом. Так, четвертого червня 2019 року Херсонський державний аграрний університет (ХДАУ) та ДУ «Херсонський виробничо-експериментальний завод по ... >>>

  За допомогою електроструму порушники добули 85 кг риби, - рибоохоронний патруль Запоріжчини
За допомогою електроструму порушники добули 85 кг риби, - рибоохоронний патруль Запоріжчини Шостого червня 2019 року під час рейду Запорізьким рибоохоронним патрулем було викрито грубе порушення правил рибальства. Чоловік здійснював вилов водних біоресурсів із застосуванням електроструму. В результаті йому вдалося впіймати 70 кг ... >>>

  Рибоохоронні патрулі в регіонах шукають ще 12 інспекторів
Рибоохоронні патрулі в регіонах шукають ще 12 інспекторів Розпочалася подача документів для участі в конкурсах до рибоохоронних патрулів у чотирьох регіонах України. Так, до Чорноморського басейнового управління та Управлінь Держрибагентства у Миколаївській і Тернопільській областях шукають по чотири ... >>>

  На території Національного комплексу ''Експоцентр України'' триває виставка ''Агро-2019''
На території Національного комплексу ''Експоцентр України'' триває виставка ''Агро-2019''У період з 4 по 7 червня 2019 року на території Національного комплексу «Експоцентр України» проходить XXXI Міжнародна агропромислова виставка «Агро-2019». Захід відбувається за адресою: м. Київ, проспект Академіка Глушкова, 1. В ... >>>

  Голова Держрибагентства Ярослав Бєлов візьме участь у Конференції високого рівня щодо ініціатив ''MedFish4Ever: досягнення та оновлені зобов’язання''
Голова Держрибагентства Ярослав Бєлов візьме участь у Конференції високого рівня щодо ініціатив ''MedFish4Ever: досягнення та оновлені зобов’язання''В період з 11 по 12 червня 2019 року у м. Марракеш (Королівство Марокко) відбудеться Конференція високого рівня щодо ініціатив «MedFish4Ever: досягнення та оновлені зобов’язання». Участь в даному заході візьме Голова Держрибагентства Ярослав ... >>>

  Харчові отруєння рибою та їх профілактика
Харчові отруєння рибою та їх профілактика Риби можуть служити джерелом зараження людей і тварин різними хворобами, тому що є переносниками небезпечних бактерій і вірусів, а також проміжними господарями гельмінтів. Вони здатні зберігатися в рибі тривалий час у стані вірулентності. Риби ... >>>


Документы: 1-8, 9-16, 17-24, 25-32, 33-40, 41-48, 49-56, 57-64, 65-72, 73-80, 81-88, 89-96, 97-104, 105-112, 113-120, 121-128, 129-136, 137-144, 145-152, 153-160, 161-168, 169-176, 177-184, 185-192, 193-200, 201-208, 209-216, 217-224, 225-232, 233-240, 241-248, 249-256, 257-264, 265-272, 273-280, 281-288, 289-296, 297-304, 305-312, 313-320, 321-328, 329-336, 337-344, 345-352, 353-360, 361-368, 369-376, 377-384, 385-392, 393-400, 401-408, 409-416, 417-424, 425-432, 433-440, 441-448, 449-456, 457-464, 465-472, 473-480, 481-488, 489-496, 497-504, 505-512, 513-520, 521-528, 529-536, 537-544, 545-552, 553-560, 561-568, 569-576, 577-584, 585-592, 593-600, 601-608, 609-616, 617-624, 625-632, 633-640, 641-648, 649-656, 657-664, 665-672, 673-680, 681-688, 689-696, 697-704, 705-712, 713-720, 721-728, 729-736, 737-744, 745-752, 753-760, 761-768, 769-776, 777-784, 785-792, 793-800, 801-808, 809-816, 817-824, 825-832, 833-840, 841-848, 849-856, 857-864, 865-872, 873-880, 881-888, 889-896, 897-904, 905-912, 913-920, 921-928, 929-936, 937-944, 945-952, 953-960, 961-968, 969-976, 977-984, 985-992, 993-1000, 1001-1008, 1009-1016, 1017-1024, 1025-1032, 1033-1040, 1041-1048, 1049-1056, 1057-1064, 1065-1072, 1073-1080, 1081-1088, 1089-1096, 1097-1104, 1105-1112, 1113-1120, 1121-1128, 1129-1136, 1137-1144, 1145-1152, 1153-1160, 1161-1168, 1169-1176, 1177-1184.

ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Адреса: 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 45-а

тел/факс:+38 (044) 272-20-32

E-mail: darg@darg.gov.ua

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

ДАРГ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

f y t t t