А що ви знаєте про небезпеку сірководню у рибницькій водоймі?


11.04.2019

А що ви знаєте про небезпеку сірководню у рибницькій водоймі?

Наявність сірководню у воді є показником забруднення рибницьких водойм органічними речовинами, поганого водообміну, недостатнього вмісту водорозчинного кисню, збільшення температури, недостатнього об’єму води, високої щільності посадки водних біоресурсів тощо.

Через високу токсичність сірководень та його сполуки (гідросульфіди та сульфіди) небезпечні для гідробіонтів (риби, кормових об’єктів). А також тому, що при синтезуванні такого газу та його сполук виникає гострий дефіцит кисню. При цьому часто фіксуються замори риби.

Сірководень – сильний нервовий газ. Він зв’язує іони заліза у крові та ферментах із утворенням сульфіду, що зумовлює асфіксію (задуху) риби. Крім того, цей газ має подразнюючу дію на зябровий апарат і шкіру риби. Тіло отруєних риб, зазвичай, вкривається опалесцентним слизом, внутрішні органи наповнені кров’ю, епітелій зябер – у стадії некробіозу (початок загибелі клітин), зяброві кришки широко відкриті. У риби виникають розлади ритму дихання, координації руху і параліч. Якщо на стадії втрати рівноваги рибу помістити у чисту воду, то вона залишиться живою і швидко одужає.

У рибницьких водоймах сірководень утворюється, в основному, внаслідок відновних процесів у кислому безкисневому середовищі. Вони відбуваються при бактеріальному розкладанні та біохімічному окисленні органічних речовин природного походження (детрит, водорозчинна органіка, штучні корми, органічні добрива, мул та інші забруднення), в результаті надходження органіки із поверхневими водами, забруднення хімікатами, побутово-промисловими стоками. Вченими доведено, що небезпечна для риби концентрація сірководню набагато нижча, за ту, яку можна виявити у забруднених водоймах.

Процеси відновлення органіки особливо інтенсивно відбуваються у придонних шарах водойми в умовах застою або слабкого перемішування водних мас, при виникненні дефіциту водорозчинного кисню. Такі умови виникають взимку під суцільною кригою або влітку у період інтенсивного біохімічного окислення бактеріями органічних речовин.

Довідкова інформація:

Сірководень у звичайних умовах – це безколірний газ, важчий за повітря, із характерним різким запахом тухлих яєць. Розчинність за масою при звичайному атмосферному тиску за 0ºC становить 0,69%, за 20ºC – 0,38%. При збільшенні температури води сірководень виділяється у повітря. Сірководень нестійкий, при контакті з киснем – окислюється. На окислення 1 мг сірководню до тіосульфатів використовується майже 1 мг кисню, а на окислення до сульфатів – 1,9 мг. Тому у зонах, де синтезується сірководень виникають киснево-дефіцитні стратифікаційні зони.

Згідно з вимогами СОУ – 05.01.-37-385:2006 «Вода рибогосподарських підприємств. Загальні вимоги та норми», сірководень не повинен реєструватись у рибницькій водоймі.


Читайте також:

  Протягом грудня рибоохоронними патрулями зафіксовано понад 3 тис. порушень на 2,6 млн грн збитків, - Держрибагентство
Протягом грудня рибоохоронними патрулями зафіксовано понад 3 тис. порушень на 2,6 млн грн збитків, - Держрибагентство Держрибагентством підбито підсумки рибоохоронної діяльності за грудень 2019 року. Територіальними рибоохоронними патрулями здійснено 976 рибоохоронних рейдів. В результаті проведених заходів виявлено 3 249 порушень. Із них 25 % ... >>>

  На річці Дністер зафіксовано порушення зі збитками понад 33 тис. грн, - рибоохоронний патруль Прикарпаття
На річці Дністер зафіксовано порушення зі збитками понад 33 тис. грн, - рибоохоронний патруль Прикарпаття 16 січня 2020 року під час рейду Івано-Франківським рибоохоронним патрулем спільно з працівниками громадської організації «Протидія корупції та моніторинг екології «Скеля» викрито грубе порушення Правил рибальства. Двоє громадян здійснювали ... >>>

  Хлорела – органічний метод очищення рибогосподарських водойм
Хлорела – органічний метод очищення рибогосподарських водойм Розвиток сучасної аквакультури відбувається на засадах сталого та дбайливого ставлення до навколишнього природного середовища, тому сучасні біотехнології напряму залежать від використання органічних методів. Однією з таких практик є ... >>>

  Грошові надходження від експорту українського свіжого, охолодженого або мороженого рибного філе збільшилися на 25%
Грошові надходження від експорту українського свіжого, охолодженого або мороженого рибного філе збільшилися на 25% За даними Державної служби статистики України, у період з січня по жовтень 2019 року нашою державою поставлено на зовнішні ринки понад 3 032 тонни свіжого, охолодженого або мороженого рибного філе та іншого м’яса риб на $18,7 млн. Такий ... >>>

  Управління Держрибагентства в Кіровоградській та Одеській областях шукають кваліфікованих фахівців у свою команду
Управління Держрибагентства в Кіровоградській та Одеській областях шукають кваліфікованих фахівців у свою команду Розпочалася подача документів для участі в конкурсах до Кіровоградського та Одеського рибоохоронних патрулів. Так, до Управління Держрибагентства в Кіровоградській області шукають головного спеціаліста з питань персоналу державної служби, ... >>>

  У Каховському водосховищі порушники незаконно виловили 1000 кг риби на 70 тис. грн збитків, - Запорізький рибоохоронний патруль
У Каховському водосховищі порушники незаконно виловили 1000 кг риби на 70 тис. грн збитків, - Запорізький рибоохоронний патруль 14 січня 2020 року під час рейду Запорізьким рибоохоронним патрулем спільно з працівниками Водної поліції викрито грубе порушення Правил рибальства. Двоє громадян здійснювали вилов водних біоресурсів з човна за допомогою 4 од. сіток. В ... >>>

  Протягом 2019 року на телефони ''гарячих ліній'' Держрибагентства надійшло 4 284 звернення
Протягом 2019 року на телефони ''гарячих ліній'' Держрибагентства надійшло 4 284 звернення У режимі консультування громадян та фіксації звернень щодо порушень Правил рибальства в 26 територіальних управліннях Держрибагентства функціонують цілодобові телефонні «гарячі лінії», з номерами яких можна ознайомитися в інфографіці. Так, ... >>>

  Виробництво замороженої морської риби збільшилось майже на 20%
Виробництво замороженої морської риби збільшилось майже на 20% За даними Державної служби статистики України протягом січня-листопада 2019 року в нашій державі вироблено 9 285 тонн риби морської замороженої нерозібраної. Це на 19,7 % більше аналогічного періоду минулого року. Зростання ... >>>


Документы: 1-8, 9-16, 17-24, 25-32, 33-40, 41-48, 49-56, 57-64, 65-72, 73-80, 81-88, 89-96, 97-104, 105-112, 113-120, 121-128, 129-136, 137-144, 145-152, 153-160, 161-168, 169-176, 177-184, 185-192, 193-200, 201-208, 209-216, 217-224, 225-232, 233-240, 241-248, 249-256, 257-264, 265-272, 273-280, 281-288, 289-296, 297-304, 305-312, 313-320, 321-328, 329-336, 337-344, 345-352, 353-360, 361-368, 369-376, 377-384, 385-392, 393-400, 401-408, 409-416, 417-424, 425-432, 433-440, 441-448, 449-456, 457-464, 465-472, 473-480, 481-488, 489-496, 497-504, 505-512, 513-520, 521-528, 529-536, 537-544, 545-552, 553-560, 561-568, 569-576, 577-584, 585-592, 593-600, 601-608, 609-616, 617-624, 625-632, 633-640, 641-648, 649-656, 657-664, 665-672, 673-680, 681-688, 689-696, 697-704, 705-712, 713-720, 721-728, 729-736, 737-744, 745-752, 753-760, 761-768, 769-776, 777-784, 785-792, 793-800, 801-808, 809-816, 817-824, 825-832, 833-840, 841-848, 849-856, 857-864, 865-872, 873-880, 881-888, 889-896, 897-904, 905-912, 913-920, 921-928, 929-936, 937-944, 945-952, 953-960, 961-968, 969-976, 977-984, 985-992, 993-1000, 1001-1008, 1009-1016, 1017-1024, 1025-1032, 1033-1040, 1041-1048, 1049-1056, 1057-1064, 1065-1072, 1073-1080, 1081-1088, 1089-1096, 1097-1104, 1105-1112, 1113-1120, 1121-1128, 1129-1136, 1137-1144, 1145-1152, 1153-1160, 1161-1168, 1169-1176, 1177-1184.

ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Адреса: 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 45-а

тел/факс:+38 (044) 272-20-32

E-mail: darg@darg.gov.ua

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

ДАРГ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

f y t t t