А що ви знаєте про сома?


08.05.2019

А що ви знаєте про сома?

Сом звичайний або європейський – прісноводна донна річкова риба з роду сом (Silurus), ряду сомоподібних. Живе у глибоких ділянках річок, в протоках і старицях, в озерах і водосховищах, а також у солонуватих водах лиманів.

Поширений в Південній та Східній Європі, у басейнах Балтійського, Чорного, Каспійського і Аральського морів. Мешканець прісних вод, проте може виходити на нагул у солону воду морів. Надає перевагу теплій воді, чим північніше, тим соми трапляються в меншій кількості і меншого розміру. В Україні живе у басейнах всіх річок. Водиться у пониззі Дунаю, Дністрі, в басейні Дніпра. У західних районах нечисельний, трапляється в гірських течіях до висоти 400 м. Інколи трапляється в окремих ділянках Чорного моря, зокрема був помічений біля о. Зміїний.

Протягом XX століття інтродукований до багатьох країн Європи та Азії. Зокрема, у водойми Італії, Франції, Німеччини, Португалії, Данії, Нідерландів, Бельгії, Іспанії, Туреччини, Казахстану, Сирії, Китаю. Також відомий у північній Африці.

За зовнішніми ознаками сома легко відрізнити від усіх інших риб. У нього дуже маленькі очі, величезна тупа голова, велика паща зі «щіткою» — кількома рядами дрібних, загнутих всередину зубів. Сом має двоє вусів на верхній щелепі і чотири вусики — на нижній. Вуса є своєрідними щупальцями, за допомогою яких він відшукує їжу навіть у темряві. Сом має довгий анальний плавець, що переходить у довгий хвостовий плавець. Жировий плавець відсутній, непарні плавці не мають шипів. Тіло зверху темне, черево світле. Сом має колір, відповідний типу ґрунту, на якому він мешкає: наприклад, «піщані» соми — світліші, «кам'яні» — темніші. Іноді трапляються соми-альбіноси. Тіло голе, без луски, покрите шаром слизу.

Сом звичайний — не тільки найбільша прісноводна риба в Україні та Європі, а й одна з найбільших прісноводних риб на планеті. Довжина тіла сомів може сягати 5 м, вага — 100 кг у віці 80–100 років. Проте останнім часом соми більші за 100 кг не виловлюються. Причиною цьому є значний промисловий пресинг і браконьєрство. Існує чимало інформації про гігантських сомів, що сягають 250–300 кг, але документальних підтверджень існування таких сомів немає.

Молодь живиться донними безхребетними, ікрою і дрібними рибами. Дорослі особини — типові хижаки: полюють на риб, великих донних безхребетних, часто на амфібій, рептилій, водоплавних птахів і дрібних ссавців. Як і щука, сом — прекрасний санітар водойм: він з'їдає хворих і ослаблих риб. Також відомо, що він є канібалом, тобто поїдає молодь свого виду. Зір у сома дуже слабкий, тому він шукає їжу за допомогою нюху, дотику, слуху та сприймання електромагнітних імпульсів.

Статевої зрілості досягає на 3-4 році життя при вазі 1-2 кг. Нерест парний, відбувається на глибинах 0,4–2,5 м за температури 18–25 C. У пониззі Дніпра процес розмноження триває з середини травня до середини червня. У ті само терміни нерест спостерігається і в інших регіонах України та залежить переважно від метеорологічних та гідрологічних умов. Самиця відкладає ікру на неглибоких ділянках зі слабкою течією або зовсім без течії у вириті в ґрунті заглиблення. Зазвичай нерестовища розташовані у прибережній зоні на глибині 40–50 см, на ділянках із м'якою водною рослинністю, яка використовується як субстрат та природний фільтр для води і схованки для молоді.

Плодючість сомів -  від 100 до 400 тис. ікринок, при цьому самці охороняють ікру до появи мальків. Період інкубації ікри залежить від температури води і триває в середньому 2-3 доби. Після нересту соми переходять на глибину, до місця літніх стоянок і починають активно живитись. Післянерестовий жор — найактивніший. Триває він майже до середини літа, потім поступово знижується, а за перших нічних заморозків сом зовсім припиняє харчуватися.

Зазвичай все життя риба проводить в одній ямі, якщо тільки надзвичайні обставини не змусять його шукати інше місце (як, наприклад, пошуки їжі, нерестові та зимувальні міграції). Сом веде одиночний спосіб життя, лише деяке скупчення можна спостерігати в зимувальних ямах (іноді по кілька десятків, а то й сотень особин) або у масивних укриттях (повалені дерева, затоплені судна тощо). Перші 2–3 роки молоді соми також воліють триматися зграями. Соми ведуть переважно нічний спосіб життя. Вночі у пошуках корму вони виходять на мілководдя до берегів. Сом не любить каламутну воду і тому в дощову погоду, коли в річку надходить каламутна вода, він прагне піти з ями до поверхні. Присутність сомів у водоймі іноді можна виявити за поодинокими голосними сплесками протягом ночі.

Довідкова інформація:

Сом – цінна промислова риба, має ніжне, смачне, жирне м'ясо. Жирність м'яса коливається в межах 4–11 %. Калорійність м'яса у сома більша, ніж в ляща, судака, коропа, кількість білка у ньому сягає 15 %.

Утім, активний промисловий лов сомів призвів до зниження чисельності його популяції в багатьох водоймах. Особливо вражаюче падіння обсягів вилову сома в Україні представлене у матеріалах FAO. У 1989–1990 рр. в усіх водоймах у середньому добували 2 070 тонн цієї риби, у 1991–1995 рр. обсяги вилову були вже у 10 разів менше (191 тонна), протягом 1996–2001 рр. вилов впав до 1,8 тонн, а це означає, що вони скоротилися більше, ніж у 1 000 разів.

Розрахунок за незаконне добування сома здійснюється відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за одну незаконно виловлену особину цієї риби становить 425 грн.


Читайте також:

  Від початку року зафіксовано порушень на понад 8 млн грн збитків, - Держрибагентство
Від початку року зафіксовано порушень на понад 8 млн грн збитків, - Держрибагентство Держрибагентством підбито підсумки рибоохоронної діяльності від початку 2019 року (січень-лютий). Рибоохоронними патрулями та органами рибоохорони було здійснено 1 918 рибоохоронних рейдів. В результаті проведених заходів виявлено ... >>>

  До Вінницького, Харківського та Хмельницького рибоохоронних патрулів шукають ще 15 інспекторів
До Вінницького, Харківського та Хмельницького рибоохоронних патрулів шукають ще 15 інспекторів Станом на середину березня триває подача документів для участі в конкурсах до рибоохоронних патрулів у трьох регіонах. Так, до Управління Держрибагентства у Вінницькій області шукають двох патрульних, в Харківській області – сімох та ... >>>

  БУ ''МТЦ з аквакультури'' провела лекції для київських школярів з питань аквакультури
БУ ''МТЦ з аквакультури'' провела лекції для київських школярів з питань аквакультури Вдосконалення системи підготовки кадрів для рибної галузі необхідно починати ще з шкільних програм. Саме в школі майбутні рибоводи, іхтіологи, іхтіопатологи, гідробіологи, науковці отримують базові знання з біології, хімії та інших наук. В ... >>>

  Виробники аквакультури зобов’язані забезпечувати дотримання вимог законодавства про безпечність та якість харчових продуктів
Виробники аквакультури зобов’язані забезпечувати дотримання вимог законодавства про безпечність та якість харчових продуктів Відповідно до ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», оператори ринку аквакультури зобов’язані забезпечувати дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі ... >>>

  Держрибагентство нагадує про державну реєстрацію суден в Україні
Держрибагентство нагадує про державну реєстрацію суден в Україні Відповідно до ст. 26 Кодексу торговельного мореплавства України українські судна, технічний нагляд за якими здійснюють класифікаційні товариства, підлягають реєстрації у Державному судновому реєстрі України. Українські судна, що не підлягають ... >>>

  А що ви знаєте про вугра європейського?
А що ви знаєте про вугра європейського? Вугор європейський (лат. Anguilla anguilla) – прохідна риба родини Anguillidae. Поширений у північній Атлантиці від Скандинавії до Марокко, в річках басейнів Середземного і Балтійського морів, вздовж берегів Європи від Чорного до Білого ... >>>

  Переробка рибного філе збільшилась на 40%
Переробка рибного філе збільшилась на 40% За підсумками січня 2019 року в Україні було вироблено 107 тонн філе рибного в'яленого, солоного чи у розсолі (крім копченого). Це на 40% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Загалом, зростання виробництва рибної продукції ... >>>

  Оприлюднено проект Порядку нарахування та внесення плати за спеціальне використання водних біоресурсів
Оприлюднено проект Порядку нарахування та внесення плати за спеціальне використання водних біоресурсів Для громадського обговорення оприлюднено проект наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Порядку нарахування та внесення плати за спеціальне використання водних біоресурсів». Проектом документу ... >>>


Документы: 1-8, 9-16, 17-24, 25-32, 33-40, 41-48, 49-56, 57-64, 65-72, 73-80, 81-88, 89-96, 97-104, 105-112, 113-120, 121-128, 129-136, 137-144, 145-152, 153-160, 161-168, 169-176, 177-184, 185-192, 193-200, 201-208, 209-216, 217-224, 225-232, 233-240, 241-248, 249-256, 257-264, 265-272, 273-280, 281-288, 289-296, 297-304, 305-312, 313-320, 321-328, 329-336, 337-344, 345-352, 353-360, 361-368, 369-376, 377-384, 385-392, 393-400, 401-408, 409-416, 417-424, 425-432, 433-440, 441-448, 449-456, 457-464, 465-472, 473-480, 481-488, 489-496, 497-504, 505-512, 513-520, 521-528, 529-536, 537-544, 545-552, 553-560, 561-568, 569-576, 577-584, 585-592, 593-600, 601-608, 609-616, 617-624, 625-632, 633-640, 641-648, 649-656, 657-664, 665-672, 673-680, 681-688, 689-696, 697-704, 705-712, 713-720, 721-728, 729-736, 737-744, 745-752, 753-760, 761-768, 769-776, 777-784, 785-792, 793-800, 801-808, 809-816, 817-824, 825-832, 833-840, 841-848, 849-856, 857-864, 865-872, 873-880, 881-888, 889-896, 897-904, 905-912, 913-920, 921-928, 929-936, 937-944, 945-952, 953-960, 961-968, 969-976, 977-984.

ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Адреса: 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 45-а

тел/факс:+38 (044) 272-20-32

E-mail: darg@darg.gov.ua

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

ДАРГ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

        f y t t