А що ви знаєте про небезпеку сірководню у рибницькій водоймі?


11.04.2019

А що ви знаєте про небезпеку сірководню у рибницькій водоймі?

Наявність сірководню у воді є показником забруднення рибницьких водойм органічними речовинами, поганого водообміну, недостатнього вмісту водорозчинного кисню, збільшення температури, недостатнього об’єму води, високої щільності посадки водних біоресурсів тощо.

Через високу токсичність сірководень та його сполуки (гідросульфіди та сульфіди) небезпечні для гідробіонтів (риби, кормових об’єктів). А також тому, що при синтезуванні такого газу та його сполук виникає гострий дефіцит кисню. При цьому часто фіксуються замори риби.

Сірководень – сильний нервовий газ. Він зв’язує іони заліза у крові та ферментах із утворенням сульфіду, що зумовлює асфіксію (задуху) риби. Крім того, цей газ має подразнюючу дію на зябровий апарат і шкіру риби. Тіло отруєних риб, зазвичай, вкривається опалесцентним слизом, внутрішні органи наповнені кров’ю, епітелій зябер – у стадії некробіозу (початок загибелі клітин), зяброві кришки широко відкриті. У риби виникають розлади ритму дихання, координації руху і параліч. Якщо на стадії втрати рівноваги рибу помістити у чисту воду, то вона залишиться живою і швидко одужає.

У рибницьких водоймах сірководень утворюється, в основному, внаслідок відновних процесів у кислому безкисневому середовищі. Вони відбуваються при бактеріальному розкладанні та біохімічному окисленні органічних речовин природного походження (детрит, водорозчинна органіка, штучні корми, органічні добрива, мул та інші забруднення), в результаті надходження органіки із поверхневими водами, забруднення хімікатами, побутово-промисловими стоками. Вченими доведено, що небезпечна для риби концентрація сірководню набагато нижча, за ту, яку можна виявити у забруднених водоймах.

Процеси відновлення органіки особливо інтенсивно відбуваються у придонних шарах водойми в умовах застою або слабкого перемішування водних мас, при виникненні дефіциту водорозчинного кисню. Такі умови виникають взимку під суцільною кригою або влітку у період інтенсивного біохімічного окислення бактеріями органічних речовин.

Довідкова інформація:

Сірководень у звичайних умовах – це безколірний газ, важчий за повітря, із характерним різким запахом тухлих яєць. Розчинність за масою при звичайному атмосферному тиску за 0ºC становить 0,69%, за 20ºC – 0,38%. При збільшенні температури води сірководень виділяється у повітря. Сірководень нестійкий, при контакті з киснем – окислюється. На окислення 1 мг сірководню до тіосульфатів використовується майже 1 мг кисню, а на окислення до сульфатів – 1,9 мг. Тому у зонах, де синтезується сірководень виникають киснево-дефіцитні стратифікаційні зони.

Згідно з вимогами СОУ – 05.01.-37-385:2006 «Вода рибогосподарських підприємств. Загальні вимоги та норми», сірководень не повинен реєструватись у рибницькій водоймі.


Читайте також:

  Запроваджено критерії для оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності з промислового вилову водних біоресурсів за межами юрисдикції України
Запроваджено критерії для оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності з промислового вилову водних біоресурсів за межами юрисдикції України Затвердженими критеріями передбачено, що ризики групуватимуться в залежності від ступеню негативних наслідків, що можуть призвести до шкоди навколишньому природному середовищу в частині забезпечення охорони та використання водних ... >>>

  У Канівське водосховище випустили 7 тонн мальків риби, - Держрибагентство
У Канівське водосховище випустили 7 тонн мальків риби, - ДержрибагентствоВперше з моменту існування ДУ «Херсонський виробничо-експериментальний завод по розведенню молоді частикових риб» відбулось вселення водних біоресурсів у Канівське водосховище. Так, 17 жовтня до водойми в містах Українка та Ржищів випустили ... >>>

  ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ
ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ Державне агентство рибного господарства України з глибоким сумом сповіщає, що 14 жовтня 2018 року внаслідок важкої недуги пішов з життя Володимир Володимирович Підковинський, старший інспектор відділу портів, технічного нагляду суден рибного ... >>>

  Шановні захисники та ветерани!
Шановні захисники та ветерани!Від щирого серця вітаю Вас зі славетним святом Днем захисника України! Любов до рідної землі, вірність військовій присязі, готовність до самопожертви, честь і звитяга солдатів та офіцерів ‒ запорука миру та світлого майбутнього нашої ... >>>

  ДНК-ідентифікація – ключові аспекти в захисті дикої природи
ДНК-ідентифікація – ключові аспекти в захисті дикої природи 11 жовтня в Національному університеті біоресурсів та природокористування України відбулась наукова зустріч-диспут з видатним науковцем Берлінського інституту Лейбніца, керівником лабораторії генетичних досліджень Арне Людвігом (Німеччина). ... >>>

  У річку Дніпро випустили близько 45 тонн мальків риби, - Дніпропетровський рибоохоронний патруль
У річку Дніпро випустили близько 45 тонн мальків риби, - Дніпропетровський рибоохоронний патруль 11 жовтня відбулось зариблення р. Дніпро в районі Мандриківської коси. У річку було вселено 400 тис. екз. коропа, товстолоба та білого амура. Загальна вага зарибку склала близько 45 тонн. За дотриманням норм вселення ... >>>

  На 12% збільшилось в Україні споживання риби та рибних продуктів
На 12% збільшилось в Україні споживання риби та рибних продуктів За даними Держстату у 2017 році рівень споживання риби та рибних продуктів сягнув 10,8 кг на одну особу. Це на 12,5% більше, ніж у 2016 році (9,6 кг/о.о.). Серед регіонів найбільше риби та рибних продуктів споживали у Київській (15,1 ... >>>

  47% світового рибного виробництва припадає на аквакультуру
47% світового рибного виробництва припадає на аквакультуру У 2016 році світове виробництво риби, ракоподібних та молюсків (без урахування нехарчової риби) сягнуло рекордних 171 млн тонн. Притому, що 47% цього обсягу припало на аквакультуру, інші 53% – на рибальство. Про це йдеться в доповіді ... >>>


Документы: 1-8, 9-16, 17-24, 25-32, 33-40, 41-48, 49-56, 57-64, 65-72, 73-80, 81-88, 89-96, 97-104, 105-112, 113-120, 121-128, 129-136, 137-144, 145-152, 153-160, 161-168, 169-176, 177-184, 185-192, 193-200, 201-208, 209-216, 217-224, 225-232, 233-240, 241-248, 249-256, 257-264, 265-272, 273-280, 281-288, 289-296, 297-304, 305-312, 313-320, 321-328, 329-336, 337-344, 345-352, 353-360, 361-368, 369-376, 377-384, 385-392, 393-400, 401-408, 409-416, 417-424, 425-432, 433-440, 441-448, 449-456, 457-464, 465-472, 473-480, 481-488, 489-496, 497-504, 505-512, 513-520, 521-528, 529-536, 537-544, 545-552, 553-560, 561-568, 569-576, 577-584, 585-592, 593-600, 601-608, 609-616, 617-624, 625-632, 633-640, 641-648, 649-656, 657-664, 665-672, 673-680, 681-688, 689-696, 697-704, 705-712, 713-720, 721-728, 729-736, 737-744, 745-752, 753-760, 761-768, 769-776, 777-784, 785-792, 793-800, 801-808, 809-816, 817-824, 825-832, 833-840, 841-848, 849-856, 857-864, 865-872, 873-880, 881-888, 889-896, 897-904, 905-912, 913-920, 921-928, 929-936, 937-944, 945-952, 953-960, 961-968, 969-976.

ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Адреса: 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 45-а

тел/факс:+38 (044) 272-20-32

E-mail: darg@darg.gov.ua

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

ДАРГ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

        f y t t