Аквакультура: види та напрями


15.03.2019

Аквакультура: види та напрями

Аквакультура – це вид сільськогосподарської діяльності, що пов’язаний зі штучним розведенням, утриманням та вирощуванням водних біоресурсів у повністю або частково контрольованих умовах для одержання продукції.

Аквакультура за напрямами розподіляється:

– товарна – вирощування товарної риби та її реалізація;

– відтворення водних біоресурсів – діяльність суб’єктів аквакультури, що пов’язана з вселенням у водні об’єкти гідробіонтів для відновлення їх популяцій та поповнення запасів риби;

– надання рекреаційних послуг – діяльність, пов’язана з організацією відпочинку громадян, надання права спортивного та любительського рибальства, зелений туризм тощо.

Аквакультура за рівнем інтенсифікації виробництва та організаційно-технологічних показників може бути:

– інтенсивна – застосовується повний комплекс засобів інтенсифікації вирощування риби, а саме створення умов, годівля, лікування, підвищення природної кормової бази водойми та інше. Інтенсивна технологія застосовується завжди для індустріальної аквакультури, і може застосовуватися для ставкової аквакультури;

– екстенсивна – організаційно-технологічна форма аквакультури, яка передбачає використання природних кормових ресурсів, засоби інтенсифікації за такою формою не використовують. Застосовується виключно в ставковій аквакультурі;

– напівінтенсивна – частково поєднує інтенсивну та екстенсивну форми аквакультури. Застосовується виключно в ставковій аквакультурі.

Інтенсивна форма є найбільш технологічною, дозволяє отримувати найкращі результати, але потребує значних капіталовкладень, фахової підготовки суб’єктів аквакультури тощо.

Екстенсивна форма характеризується отриманням органічної продукції, невеликими капіталовкладеннями в виробництво, але має невисоку рибопродуктивність, значні ризики пов’язані з хворобами риб, недостатню кількість та якість природних кормів та інші зовнішні умови.

Саме тому напівінтенсивна форма аквакультури зараз в Україні є найбільш розповсюдженою.

Товарна аквакультура розрізняється за видами. Випасна аквакультура – це екстенсивна форма виробництва рибопродукції, шляхом зариблення різновікових груп риб, отриманих в умовах аквакультури, для підвищення їхніх рибопродуктивних характеристик. Здійснення випасної аквакультури відбувається лише за відсутності негативного впливу природного середовища.

Ставкова форма – це розведення риб з використанням рибницьких ставів. Також до ставкової аквакультури належать рибницькі господарства штучно створених водойм (садків, басейнів, лиманів, обводнених торфових кар’єрів тощо). За способом побудови ставки поділяються на руслові, балкові та одамбовані.

Індустріальна форма – це діяльність розведення рибопродукції із використанням рибницьких і плавучих садків, рибницьких басейнів, акваріумів, рециркуляційних аквакультурних систем. Ця форма характеризується найбільшою капіталоємністю, ступенем контролю за процесом виробництва та найбільшою продуктивністю. Індустріальна форма, як правило, в умовах індустріальної аквакультури здійснюється і марикультура, тобто вирощування гідробіонтів з використанням морської води. Крім риб в марикультурі культивується вирощування молюсків (мідій, устриць) та ракоподібних (омарів, креветок тощо). Марикультура здійснюється в плавучих садках, інших технологічних пристроях, наприклад, колекторах для молюсків.

Детальніше зі специфікою ведення аквакультури можна ознайомитися за посиланням.


Читайте також:

  Запроваджено критерії для оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності з промислового вилову водних біоресурсів за межами юрисдикції України
Запроваджено критерії для оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності з промислового вилову водних біоресурсів за межами юрисдикції України Затвердженими критеріями передбачено, що ризики групуватимуться в залежності від ступеню негативних наслідків, що можуть призвести до шкоди навколишньому природному середовищу в частині забезпечення охорони та використання водних ... >>>

  У Канівське водосховище випустили 7 тонн мальків риби, - Держрибагентство
У Канівське водосховище випустили 7 тонн мальків риби, - ДержрибагентствоВперше з моменту існування ДУ «Херсонський виробничо-експериментальний завод по розведенню молоді частикових риб» відбулось вселення водних біоресурсів у Канівське водосховище. Так, 17 жовтня до водойми в містах Українка та Ржищів випустили ... >>>

  ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ
ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ Державне агентство рибного господарства України з глибоким сумом сповіщає, що 14 жовтня 2018 року внаслідок важкої недуги пішов з життя Володимир Володимирович Підковинський, старший інспектор відділу портів, технічного нагляду суден рибного ... >>>

  Шановні захисники та ветерани!
Шановні захисники та ветерани!Від щирого серця вітаю Вас зі славетним святом Днем захисника України! Любов до рідної землі, вірність військовій присязі, готовність до самопожертви, честь і звитяга солдатів та офіцерів ‒ запорука миру та світлого майбутнього нашої ... >>>

  ДНК-ідентифікація – ключові аспекти в захисті дикої природи
ДНК-ідентифікація – ключові аспекти в захисті дикої природи 11 жовтня в Національному університеті біоресурсів та природокористування України відбулась наукова зустріч-диспут з видатним науковцем Берлінського інституту Лейбніца, керівником лабораторії генетичних досліджень Арне Людвігом (Німеччина). ... >>>

  У річку Дніпро випустили близько 45 тонн мальків риби, - Дніпропетровський рибоохоронний патруль
У річку Дніпро випустили близько 45 тонн мальків риби, - Дніпропетровський рибоохоронний патруль 11 жовтня відбулось зариблення р. Дніпро в районі Мандриківської коси. У річку було вселено 400 тис. екз. коропа, товстолоба та білого амура. Загальна вага зарибку склала близько 45 тонн. За дотриманням норм вселення ... >>>

  На 12% збільшилось в Україні споживання риби та рибних продуктів
На 12% збільшилось в Україні споживання риби та рибних продуктів За даними Держстату у 2017 році рівень споживання риби та рибних продуктів сягнув 10,8 кг на одну особу. Це на 12,5% більше, ніж у 2016 році (9,6 кг/о.о.). Серед регіонів найбільше риби та рибних продуктів споживали у Київській (15,1 ... >>>

  47% світового рибного виробництва припадає на аквакультуру
47% світового рибного виробництва припадає на аквакультуру У 2016 році світове виробництво риби, ракоподібних та молюсків (без урахування нехарчової риби) сягнуло рекордних 171 млн тонн. Притому, що 47% цього обсягу припало на аквакультуру, інші 53% – на рибальство. Про це йдеться в доповіді ... >>>


Документы: 1-8, 9-16, 17-24, 25-32, 33-40, 41-48, 49-56, 57-64, 65-72, 73-80, 81-88, 89-96, 97-104, 105-112, 113-120, 121-128, 129-136, 137-144, 145-152, 153-160, 161-168, 169-176, 177-184, 185-192, 193-200, 201-208, 209-216, 217-224, 225-232, 233-240, 241-248, 249-256, 257-264, 265-272, 273-280, 281-288, 289-296, 297-304, 305-312, 313-320, 321-328, 329-336, 337-344, 345-352, 353-360, 361-368, 369-376, 377-384, 385-392, 393-400, 401-408, 409-416, 417-424, 425-432, 433-440, 441-448, 449-456, 457-464, 465-472, 473-480, 481-488, 489-496, 497-504, 505-512, 513-520, 521-528, 529-536, 537-544, 545-552, 553-560, 561-568, 569-576, 577-584, 585-592, 593-600, 601-608, 609-616, 617-624, 625-632, 633-640, 641-648, 649-656, 657-664, 665-672, 673-680, 681-688, 689-696, 697-704, 705-712, 713-720, 721-728, 729-736, 737-744, 745-752, 753-760, 761-768, 769-776, 777-784, 785-792, 793-800, 801-808, 809-816, 817-824, 825-832, 833-840, 841-848, 849-856, 857-864, 865-872, 873-880, 881-888, 889-896, 897-904, 905-912, 913-920, 921-928, 929-936, 937-944, 945-952, 953-960, 961-968, 969-976, 977-984, 985-992, 993-1000, 1001-1008, 1009-1016, 1017-1024, 1025-1032, 1033-1040, 1041-1048, 1049-1056, 1057-1064, 1065-1072, 1073-1080, 1081-1088, 1089-1096, 1097-1104, 1105-1112, 1113-1120, 1121-1128, 1129-1136, 1137-1144, 1145-1152, 1153-1160, 1161-1168.

ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Адреса: 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 45-а

тел/факс:+38 (044) 272-20-32

E-mail: darg@darg.gov.ua

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

ДАРГ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

        f y t t