Заходи, спрямовані на покращення умов зимівлі риб


Зимівля водних біоресурсів є найбільш складним і відповідальним процесом у рибництві. Від якості підготовки риби до зимового періоду залежить відсоток виходу біоресурсів навесні, а отже і успіх вирощування риби в подальшому. З метою недопущення загибелі риби взимку необхідно проводити заходи, спрямовані на покращення умов зимівлі.

Насамперед, в даний період слід спостерігати за рибою. Щоденно вимірювати температуру води, перевіряти стан газового режиму, визначати вміст кисню і вільної вуглекислоти. При нормальній поведінці риби необхідно проводити такі заходи один раз на 10 днів, при утворенні льодового покриву – один раз на 5 днів, при ненормальній поведінці і появі мертвої риби – тричі на день. Також один раз в місяць потрібно робити повний аналіз води.

Крім того, варто регулярно слідкувати за станом системи водопостачання, рівнем води та швидкістю водообміну. Згідно вимог СОУ 05.01-37-385:2006, вміст розчиненого кисню у воді повинен становити не менше 6,0 мг/лО2. При зниженні вмісту кисню, слід негайно проводити аерацію. Особливу увагу на якість води необхідно звертати господарствам, чиє водопостачання здійснюється з водойм, вище по течії яких розташовані промислові підприємства, що можуть скидати неочищені стічні води.

Погіршення якості води у зимувальних ставках може бути також наслідком їх незадовільної підготовки, що спричиняє посилення гниття рослинних решток, скидання верхніх, а не нижніх шарів води.

Показниками погіршення якості води є поява нехарактерного запаху, утворення піни, жирової плівки, підвищення окислюваності, зменшення вмісту кисню, збільшення вмісту вуглецю, поява сірководню, метану, аміаку, солей, заліза тощо.

Під час виявлення у воді вказаних змін, слід визначити причини звідки вони з’явились – з водою, що надходить до ставу, чи з ґрунтових вод. У першому випадку на каналі водопостачання слід встановити фільтри із вапна, а у другому – у ставок необхідно внести вуглекислий кальцій (СаСО3) або вапно (СаО).

При встановленні льодоставу і значному сніговому покриві варто регулярно очищувати системи водопостачання та робити ополонки на ставах (площа ополонок має становити 1% площі усього ставка). А також регулярно проводити іхтіопатологічний нагляд за станом риби у зимовий період.

Першою ознакою порушення нормальних умов зимівлі є підняття риби з дна, скупчення її у відкритих ополонках і біля водопостачальних споруд. Спочатку необхідно визначити причину руху риби. Для цього виловлюють 30-50 екз. цьогорічок та проводять іхтіопатологічне дослідження. Зниження коефіцієнту вгодованості до 2,5 свідчить про їх сильне виснаження, що є найбільш вірогідною причиною руху риби, а згодом і її загибелі. Якщо риба не виснажена, причину незадовільної зимівлі слід шукати у неблагополучних умовах в ставку.

При появі риби з клінічними ознаками хвороб проводять паразитологічні дослідження або направляють рибу до лабораторій для проведення спеціальних досліджень (вірусологічних, бактеріологічних, мікологічних). При виявленні ектопаразитів проводять лікувально-профілактичну обробку риби у зимувальних ставах препаратами.

Держрибагентство звертається до громадян з проханням повідомляти про факти замору риби у водних об’єктах України за номером телефонної «гарячої лінії»: 0 (800) 50-52-50.


Читайте також:

  На Херсонщині відбувся семінар щодо державного контролю за обігом водних ресурсів та харчової продукції з них

  Причини цвітіння води і як з ними боротись

  Роз'яснення до законодавства для громадськості

  Іхтіологія та регулювання рибальства. Звіт станом на 01.07.2017. Робота СТРГ станом на 01.07.2017

  Промисел водних біоресурсів у 2014 році

  Тимчасові правила промислового рибальства у басейні Азовського моря

  Правила промислового рибальства в рибогосподарських водних об'єктах України

  Правила промислового рибальства в басейні Чорного моря



Документы: 1-8, 9-16.

ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Адреса: 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 45-а

тел.:+38 (044) 486-62-43, тел/факс:+38 (044) 272-20-32

E-mail: darg@darg.gov.ua

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

ДАРГ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

        f y t