Виробники аквакультури зобов’язані забезпечувати дотримання вимог законодавства про безпечність та якість харчових продуктів


15.03.2019

Виробники аквакультури зобов’язані забезпечувати дотримання вимог законодавства про безпечність та якість харчових продуктів

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», оператори ринку аквакультури зобов’язані забезпечувати дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.

Про це йшлося під час спільної робочої наради представників Держрибагентства та Держпродспоживслужби, яка відбулася днями у Державному агентстві рибного господарства України.

Зустріч була присвячена розгляду проблемних питань розвитку аквакультури. Зокрема, були обговорені норми відбору зразків рибної продукції, біологічного матеріалу (зразків) водних біоресурсів для проведення лабораторних досліджень та можливості застосування органічних барвників (застосування лікувально-профілактичних засобів) в рибництві (аквакультурі).

У заході взяли участь представники Державного агентства рибного господарства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державної установи «Іхтіопатологічна лабораторія», Бюджетної установи «Методично-технологічний центр з аквакультури», Асоціації «Українська аквакультурна спільнота», Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

Так, представниками Держпродспоживслужби було поінформовано учасників, що відбір зразків рибної продукції та біологічних матеріалів відбувається відповідно до чинного законодавства. А саме: 

– Порядку відбору зразків продукції тваринного, рослинного і біотехнологічного походження для проведення досліджень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2002 року № 833;

– наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25 червня 2018 року № 288 «Про затвердження Методів відбору та підготовки зразків для визначення максимально допустимих рівнів певних забруднюючих речовин у продуктах для цілей державного контролю», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 11 вересня 2018 року № 1039/32491;

– наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25 червня 2018 року № 289 «Про затвердження Методів відбору та підготовки зразків для визначення максимально допустимих рівнів залишків пестицидів у продуктах рослинного та тваринного походження для цілей державного контролю», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23 липня 2018 року № 857/32309.

Водночас, оператор ринку може здійснити аналіз небезпечних факторів на всіх етапах технологічного процесу, на яких, незважаючи на впроваджені заходи з контролю, ризик перевищення небезпечних факторів допустимого рівня залишається значним (комбінація ймовірності виникнення та потенційного негативного впливу на здоров’я споживачів). За результатами здійсненого аналізу встановити періодичність і перелік показників безпечності, які необхідно проводити.

Також було повідомлено, що, у разі експорту харчових продуктів, застосовуються вимоги ст. 32 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".

Харчові продукти, які експортуються з України, повинні відповідати вимогам законодавства України про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, за винятком випадків, коли:

1) Такі вимоги до харчових продуктів встановлені країною, до якої експортуються харчові продукти; або

2) Такі вимоги до харчових продуктів встановлені у двосторонніх угодах України з країною, до якої експортуються харчові продукти.

Крім того, було наголошено, що забороняється обіг ветеринарних препаратів, не зареєстрованих в Україні (ст. 67 ЗУ «Про ветеринарну медицину»).

Перелік ветеринарних імунобіологічних препаратів, що зареєстровані в Україні оприлюднений на офіційному сайті Держпродспоживслужби (http://www.consumer.gov.ua/ContentPages/Reestri/38/).

Окремо було зазначено, що кожного року виконуються Плани державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження. Відповідно до таких планів проводяться дослідження на вміст забруднюючих речовин, залишкові кількості яких не допускаються у харчових продуктах.

При цьому оператор ринку може звернутися до відповідного територіального органу Держпродспоживслужби щодо долучення виробника до підприємств, де буде здійснюватися відбір зразків на проведення лабораторних досліджень (випробувань) відповідно до Планів державного моніторингу.

Довідкова інформація:

Показники безпечності харчових продуктів встановлені наказами Міністерства охорони здоров’я України:

– від 19 липня 2012 року № 548 «Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03 серпня 2012 р. за № 1321/21633;

– від 13 травня 2013 року № 368 "Про затвердження Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах» зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 року за № 774/23306 та іншими нормативно правовими актами чинними на території України.


Читайте також:

  А що ви знаєте про харіуса європейського?
А що ви знаєте про харіуса європейського? Харіус європейський (Thymallus thymallus) – вид риб роду Харіус, єдиний представник харіусових в українських водоймах. Природний ареал охоплює Палеарктичну зону: від Великої Британії і Франції до Швейцарії та Румунії. В Україні живе у басейнах ... >>>

  У Каркінітській затоці порушники завдали 43 тис. грн збитків, - Чорноморське басейнове управління
У Каркінітській затоці порушники завдали 43 тис. грн збитків, - Чорноморське басейнове управління 16 липня 2019 року працівниками ОПД на воді ГУНП в Одеській області було зафіксовано грубе порушення правил рибальства. Для складання протоколу на місце скоєння правопорушення прибули держінспектори Чорноморського рибоохоронного ... >>>

  Фахівці БУ ''МТЦ з аквакультури'' провели дослідження соціального сприйняття аквакультури в Україні
Фахівці БУ ''МТЦ з аквакультури'' провели дослідження соціального сприйняття аквакультури в УкраїніЗгідно з дорученням Державного агентства рибного господарства України, фахівцями Бюджетної установи «Методично-технологічний центр з аквакультури» було проведено опитування усіх верст населення на тему «Соціальне сприйняття аквакультури». ... >>>

  Вилов водних біоресурсів у Чорному морі збільшився на 84%
Вилов водних біоресурсів у Чорному морі збільшився на 84% За шість місяців 2019 року загальний промисловий вилов риби та інших водних біоресурсів у Чорному морі збільшився на 84%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Так, у першому півріччі українські рибалки виловили у цій водоймі ... >>>

  Протягом нересту зафіксовано понад 12 млн грн збитків, - Ярослав Бєлов
Протягом нересту зафіксовано понад 12 млн грн збитків, - Ярослав Бєлов Державним агентством рибного господарства України підбито підсумки рибоохоронної діяльності за квітень-червень 2019 року. Так, територіальними управліннями Держрибагентства було здійснено 4 026 рибоохоронних рейдів. Найактивніше ... >>>

  Фахівці Одеського центру ПівденНІРО спільно з турецькими колегами провели порівняння методик визначення віку рапани
Фахівці Одеського центру ПівденНІРО спільно з турецькими колегами провели порівняння методик визначення віку рапани Чорноморськими країнами приділяється велика увага дослідженням промислових запасів водних біоресурсів у Чорному морі. Одним із найцікавіших промислових об’єктів чорноморського басейну є рапана (лат. Rapana venosa). Визначення вікового складу ... >>>

  До Київського та Чорноморського рибоохоронних патрулів шукають ще 13 інспекторів
До Київського та Чорноморського рибоохоронних патрулів шукають ще 13 інспекторів Розпочалася подача документів для участі в конкурсах до рибоохоронних патрулів у двох регіонах України. Так, до Управління Держрибагентства у Київській області шукають 11 патрульних та в Чорноморське басейнове управління – двох. Крім того, ... >>>

  На Кіровоградщині зафіксовано чергові масштабні порушення правил промислового рибальства, - Черкаський рибоохоронний патруль
На Кіровоградщині зафіксовано чергові масштабні порушення правил промислового рибальства, - Черкаський рибоохоронний патруль Дев'ятого липня 2019 року при проведенні рейду Черкаським рибоохоронним патрулем було викрито порушення правил промислового рибальства. Під час здійснення контролю за промислом у одного із рибодобувних підприємств було виявлено прилов молоді ... >>>


Документы: 1-8, 9-16, 17-24, 25-32, 33-40, 41-48, 49-56, 57-64, 65-72, 73-80, 81-88, 89-96, 97-104, 105-112, 113-120, 121-128, 129-136, 137-144, 145-152, 153-160, 161-168, 169-176, 177-184, 185-192, 193-200, 201-208, 209-216, 217-224, 225-232, 233-240, 241-248, 249-256, 257-264, 265-272, 273-280, 281-288, 289-296, 297-304, 305-312, 313-320, 321-328, 329-336, 337-344, 345-352, 353-360, 361-368, 369-376, 377-384, 385-392, 393-400, 401-408, 409-416, 417-424, 425-432, 433-440, 441-448, 449-456, 457-464, 465-472, 473-480, 481-488, 489-496, 497-504, 505-512, 513-520, 521-528, 529-536, 537-544, 545-552, 553-560, 561-568, 569-576, 577-584, 585-592, 593-600, 601-608, 609-616, 617-624, 625-632, 633-640, 641-648, 649-656, 657-664, 665-672, 673-680, 681-688, 689-696, 697-704, 705-712, 713-720, 721-728, 729-736, 737-744, 745-752, 753-760, 761-768, 769-776, 777-784, 785-792, 793-800, 801-808, 809-816, 817-824, 825-832, 833-840, 841-848, 849-856, 857-864, 865-872, 873-880, 881-888, 889-896, 897-904, 905-912, 913-920, 921-928, 929-936, 937-944.

ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Адреса: 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 45-а

тел.:+38 (044) 486-62-43, тел/факс:+38 (044) 272-20-32

E-mail: darg@darg.gov.ua

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

ДАРГ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

        f y t t