Рецепти успіху ефективної рибної діяльності у сфері аквакультури


Ідея створення українського інвест-портфоліо у сфері аквакультури диктує нам час. Вітчизняна аквакультура потребує інвестування коштів для модернізації та технічного переоснащення основних фондів. Для цього потрібно провести детальні дослідження бізнесу. Така інформація допоможе початківцям його побудувати, управлінцям приймати рішення та популяризувати рибництво в Україні.

На прикладі одного із найбільш успішних рибних підприємств на теренах України з виробництва личинки, зарибку та товарної риби, ми ознайомимо з особливостями та факторами успіху ведення рибного господарства. На Черкащині вже більше 15 років веде фермерську справу в рибництві підприємець  Іван Чернишук. На фермі представлене велике різноманіття традиційних об'єктів аквакультури. Зокрема, короп, європейський сом, щука, судак, рослиноїдні види риб тощо. Господарство складається з: адміністративно-господарського центру, інкубаційного цеху, складу для кормів, товарних садків, вирощувальної та нагульної системи ставів. Загальна площа водойм підприємства становить більше 150 гектарів.


Тут розроблено власні рецепти кормів для різних вікових груп з доступних компонентів, ексклюзивні рукави для перенесення плідників, унікальну очеретокосарку. Вона, за оцінками колег, немає аналогів в Україні. Налагоджено серійне виробництво інкубаційних апаратів власної конструкції (удосконалені прототипи інкубапаратів «Амур» та «Вейса»).

«Для того, щоб створити рентабельне підприємство з якісною, конкурентоспроможною рибною продукцією, потрібно дотримуватись технологічних параметрів виробництва, запроваджувати інновації та ощадливо ставитись до ресурсних аспектів» - зазначив Іван Чернишук.


Підприємець виділив 4 компоненти, які складають формулу успішного бізнесу: приватна власність на засоби виробництва, кадрова підготовка фахівців та постійне підвищення їх кваліфікації, ефективна економіка виробництва, удосконалення біотехнологій в аквакультурі.

Приватна власність на засоби виробництва дає можливість інвестувати у власне виробництво. Для прикладу, будівництво власної системи вирощувальних ставків.


За словами підприємця, кадрове забезпечення, раціональне використання ресурсів та ефективність виробництва – це головні показники успіху рибного підприємства.  Професійність виконавців повинна бути на всіх етапах виробничого процесу.  З метою оптимізації виробництва та отримання максимального прибутку в складних економічних умовах на господарстві запроваджено планування виробництва. Це дає можливість максимально ефективно використовувати виробничі потужності за умов максимальної реалізації товарної продукції високої якості.

У зв’язку з тим, що аквакультура у світі змінюється, змінюються і підходи та принципи вирощування об’єктів аквакультури. З цією метою пан Іван радить українським підприємцям, що займаються аквакультурою, запроваджувати нові технології задля розвитку вітчизняної аквакультури та виходу її продукції на європейський ринок.


ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Адреса: 04053, м.Київ, вул.Січових Стрільців, 45-а

тел.: (044) 486 62 43, тел/факс: (044) 272 20 32

E-mail: darg@darg.gov.ua

ДАРГ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

        f y t