Протягом 2018-2019 рр. виробники продукції аквакультури мають запровадити систему НАССР на підприємствах


30.03.2018

Протягом 2018-2019 рр. виробники продукції аквакультури мають запровадити систему НАССР на підприємствах

Держрибагентство інформує, що законодавством України щодо харчових продуктів визначено терміни, протягом яких виробники продукції аквакультури мають запровадити в роботі принципи системи НАССР (ст. 66 ЗУ від 22.07.2014 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів").

Так, до 20.09.2018 це мають зробити підприємства, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей). Наприклад, виробники сирої риби. До 20.09.2019 – всі малі підприємства, незалежно від виду продукції, яку вони виробляють.

Не виконання зазначеної норми буде розцінюватися як порушення законодавства. Це тягне за собою накладення штрафу відповідно до ст. 64 вищевказаного закону. На юридичних осіб – від 96 до 240 тис грн, на фізичних осіб-підприємців – від 9,6 тис грн до 48 тис грн та зупинення роботи потужності.

Крім того, з 04.04.2018 набирає чинності ЗУ «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин». Він передбачає можливість здійснення перевірки Держпродспожслужбою щодо впровадження HACCP на підприємствах.

«Система дозволить організувати всебічний контроль за безпечністю продукції, що виробляється. Крім того, це забезпечить її конкурентну якість, відкритість у відносинах зі споживачами та контролюючими органами», – наголосив керівник Методично-технологічного центру з аквакультури Юрій Шарило.

В Держрибагентстві додали, що використання системи допоможе підвищити імідж та інвестиційну привабливість підприємств. А за рахунок забезпечення належних умов виробництва відповідно до міжнародних норм, виробники також зможуть розширити або й вийти на нові ринки збуту.

Відомство закликає підприємців не затягувати з переходом на HACCP. У разі виникнення додаткових питань, звертайтесь до Держпродспожслужби за номером: (044) 528 5666.

Довідкова інформація:

HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Point. Це система контролю рівня безпечності продукції в процесі її виробництва. Система дозволяє виділити всі потенційно небезпечні чинники та запобігти їх виникненню. HACCP була схвалена Європейським Союзом (Директива 93/43/ЄС «Про гігієну харчових продуктів»), Комісією харчового кодексу (Комісія ООН-Codex Alimentarius). Вона складається з 7 принципів (ознайомитись з ними можна на інфографіці). На базі концепції НАССР було розроблено декілька стандартів. Вони застосовуються в окремих країнах та ланках харчового ланцюга. В Україні на сьогоднішній день діють два стандарти. Йдеться про ДСТУ 4161-2003 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги» та ДСТУ ISO 22000:2007.

Впровадження в Україні системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP, передбачається ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». В тому числі, це стосується суб’єктів аквакультури, які є виробниками необробленої рибопродукції. До 20.09.2017 на систему НАССР мали перейти підприємства, що провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження. Наприклад, ті, що здійснюють виробництво пресервів.


Читайте також:

  В українських водоймах розпочинається заборона на вилов раків у період їх другої линьки
В українських водоймах розпочинається заборона на вилов раків у період їх другої линьки З метою збереження та охорони популяції раків в Україні діє літньо-осіння заборона на вилов цих річкових мешканців. Період початку та закінчення заборони в деяких областях може відрізнятись. Це залежить від погодних умов. З точними датами можна ... >>>

  Рибоохоронний патруль Донеччини викрив порушників з 255 кг риби на 48 тис. грн збитків
Рибоохоронний патруль Донеччини викрив порушників з 255 кг риби на 48 тис. грн збитків 17 липня 2019 року під час рейду Донецьким рибоохоронним патрулем було зафіксовано грубе порушення правил рибальства. Громадянин займався риболовлею, перевищивши встановлену добову норму вилову водних біоресурсів. При перевірці патрульні ... >>>

  На Кам’янському водосховищі промислові рибалки завдали збитків у розмірі 22 тис. грн, - Управління оперативного реагування
На Кам’янському водосховищі промислові рибалки завдали збитків у розмірі 22 тис. грн, - Управління оперативного реагування 18 липня 2019 року в ході рейду інспекторами Управління оперативного реагування «Рибоохоронний патруль» було зафіксовано порушення Правил промислового рибальства. Під час перевірки одного з ФОП було встановлено, що двоє відповідальних за ... >>>

  За нерестовий період на ''гарячу лінію'' Держрибагентства надійшло майже 100 звернень
За нерестовий період на ''гарячу лінію'' Держрибагентства надійшло майже 100 звернень У режимі консультування громадян та фіксації звернень щодо порушень правил рибальства в Державному агентстві рибного господарства України функціонує цілодобова безкоштовна «гаряча лінія»: 0 (800) 50-52-50. Так, протягом нерестового ... >>>

  А що ви знаєте про харіуса європейського?
А що ви знаєте про харіуса європейського? Харіус європейський (Thymallus thymallus) – вид риб роду Харіус, єдиний представник харіусових в українських водоймах. Природний ареал охоплює Палеарктичну зону: від Великої Британії і Франції до Швейцарії та Румунії. В Україні живе у басейнах ... >>>

  У Каркінітській затоці порушники завдали 43 тис. грн збитків, - Чорноморське басейнове управління
У Каркінітській затоці порушники завдали 43 тис. грн збитків, - Чорноморське басейнове управління 16 липня 2019 року працівниками ОПД на воді ГУНП в Одеській області було зафіксовано грубе порушення правил рибальства. Для складання протоколу на місце скоєння правопорушення прибули держінспектори Чорноморського рибоохоронного ... >>>

  Фахівці БУ ''МТЦ з аквакультури'' провели дослідження соціального сприйняття аквакультури в Україні
Фахівці БУ ''МТЦ з аквакультури'' провели дослідження соціального сприйняття аквакультури в УкраїніЗгідно з дорученням Державного агентства рибного господарства України, фахівцями Бюджетної установи «Методично-технологічний центр з аквакультури» було проведено опитування усіх верст населення на тему «Соціальне сприйняття аквакультури». ... >>>

  Вилов водних біоресурсів у Чорному морі збільшився на 84%
Вилов водних біоресурсів у Чорному морі збільшився на 84% За шість місяців 2019 року загальний промисловий вилов риби та інших водних біоресурсів у Чорному морі збільшився на 84%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Так, у першому півріччі українські рибалки виловили у цій водоймі ... >>>


Документы: 1-8, 9-16, 17-24, 25-32, 33-40, 41-48, 49-56, 57-64, 65-72, 73-80, 81-88, 89-96, 97-104, 105-112, 113-120, 121-128, 129-136, 137-144, 145-152, 153-160, 161-168, 169-176, 177-184, 185-192, 193-200, 201-208, 209-216, 217-224, 225-232, 233-240, 241-248, 249-256, 257-264, 265-272, 273-280, 281-288, 289-296, 297-304, 305-312, 313-320, 321-328, 329-336, 337-344, 345-352, 353-360, 361-368, 369-376, 377-384, 385-392, 393-400, 401-408, 409-416, 417-424, 425-432, 433-440, 441-448, 449-456, 457-464, 465-472, 473-480, 481-488, 489-496, 497-504, 505-512, 513-520, 521-528, 529-536, 537-544, 545-552, 553-560, 561-568, 569-576, 577-584, 585-592, 593-600, 601-608, 609-616, 617-624, 625-632, 633-640, 641-648, 649-656, 657-664, 665-672, 673-680, 681-688, 689-696, 697-704, 705-712, 713-720, 721-728, 729-736, 737-744, 745-752, 753-760, 761-768, 769-776, 777-784, 785-792, 793-800, 801-808, 809-816, 817-824, 825-832, 833-840, 841-848, 849-856, 857-864, 865-872, 873-880, 881-888, 889-896, 897-904, 905-912, 913-920, 921-928, 929-936, 937-944, 945-952.

ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Адреса: 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 45-а

тел.:+38 (044) 486-62-43, тел/факс:+38 (044) 272-20-32

E-mail: darg@darg.gov.ua

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

ДАРГ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

        f y t t