Представники Держрибагентства та 13 країн обговорили перспективи розвитку аквакультури на 2018 рік


Аквакультура у сучасній Європі перш за все ґрунтується на сталому розвитку та дозволяє вирішувати питання соціальної сфери та дружніх відносин людини з довкіллям. Сталий розвиток аквакультури передбачає раціональне використання ресурсів, мінімальний вплив виробництва на навколишнє природне середовище, забезпечення відновлення водних біоресурсів та проведення рибогосподарської меліорації, розвиток органічної продукції, екологічне виховання населення, культивування здорового стилю життя.

Створення доданої вартості продукції рибальства та аквакультури є ключовою позицією економічної складової діяльності рибної галузі. Збільшення доданої вартості рибопродукції сприяє підвищенню рентабельності виробництва  рибогосподарського комплексу, забезпеченню розвитку галузі в цілому, зростанню прошарку середнього класу в суспільстві та отриманню населенням більш якісної рибної продукції.

Про це йшлося на конференції, яка проходила в листопаді 2017 року у Мадриді (Іспанія). Захід відбувся за сприяння міжнародної організації EUROFISH та за підтримки Генеральної комісії рибальства у Середземноморському басейні (ГКРС), Міністерства сільського господарства, продовольства та довкілля Королівства Іспанія та ФАО.

У події взяли участь делегації країн Європейського Союзу, України, Ісландії, Норвегії, Ірландії, Російської Федерації, Молдови, Сербії, Чорногорії, Македонії, Боснії і Герцеговини, Албанії, Грузії та Туреччини.

Під час конференції міжнародні спеціалісти розповіли про інновації у секторі морепродуктів, проблеми реалізації продукції аквакультури, систему відстежування походження рибопродуктів. Йшла мова про розкриття потенціалу продукції аквакультури, яким чином можна використати рибні відходи, щоб збільшити прибуток.

На заході було відзначено, що переробка риби – шлях до створення доданої вартості та збільшення прибутку рибогосподарського сектору, враховуючи те, що відходи складають до 35% сировини. Основними напрямками переробки відходів з риби є виготовлення рибного борошна, рибного жиру (олії), омега-3 жирних кислот та отримання білкових сполук, які використовуються в фармакології, виробництві харчових добавок, косметології тощо.

Акцент було зроблено на розвитку аквакультури в Середземному та Чорному морях. На сьогоднішній день, в цих морях, в умовах аквакультури, виробляють близько 70 видів риб, 19 видів молюсків, 15 видів ракоподібних, 6 видів водоростей. З метою сталого розвитку аквакультури в регіоні, ГКРС представила свою стратегію розвитку в якій наголосила на збільшенні впливу асоціацій в питаннях управління аквакультурою, розширенні обміну знаннями та сприянні розвитку ринку продукції та маркетингу у сфері аквакультури.

Під час заходу експерт з Іспанії презентував електронну систему відстежування походження рибопродуктів у своїй державі. Згідно якої, виробник рибопродукції під час першого продажу зобов’язаний внести в систему дані про товар: дату, район, спосіб вилову, вид, розмір, партію та інше. Без реєстрації риба не може продаватися далі. Таким чином держава гарантує надійність та безпеку для споживачів.

Українська аквакультура має значний потенціал розвитку в частині збільшення обсягів виробництва та урізноманітнення об’єктів аквакультури. Враховуючи досвід європейців, українській аквакультурі необхідно консолідувати зусилля та створювати асоціації виробників з визначенням їх прав та обов’язків, як і прав та обов’язків держави в законах України.

З повним текстом доповіді можна ознайомитись за посиланням.


Читайте також:

  Презентація вітрякових систем для аерації води виробництва компанії «Koenders Windmills Іпс.» (Канада)

  Fisheries and aquaculture sector study of Ukraine

  Вступна кампанія для здобуття вищої освіти в Національному університеті біоресурсів і природокористування України

  Методичні рекомендації «Statistics and statistical support of the fisheries: recommendations for Ukrainian statistics development»

  Інструкція з обліку риби на підприємствах аквакультури

  Науково-виробничі рекомендації «Зонування в аквакультурі, вибір місць розташування рибницьких підприємств та управління територіями з урахуванням вимог глобального середовища»

  Тематичний план прикладних науково-технічних розробок, виконання робіт за державним замовленням у сфері рибного господарства на 2017 рік

  Стаття «Аквакультура в Україні: реалії, надії та сподівання», автори Шарило Ю.Є., Вдовенко Н.М., Герасимчук В.В.



Документы: 1-8, 9-16, 17-24.

ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Адреса: 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 45-а

тел.:+38 (044) 486-62-43, тел/факс:+38 (044) 272-20-32

E-mail: darg@darg.gov.ua

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

ДАРГ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

        f y t