А що ви знаєте про небезпеку сірководню у рибницькій водоймі?


Наявність сірководню у воді є показником забруднення рибницьких водойм органічними речовинами, поганого водообміну, недостатнього вмісту водорозчинного кисню, збільшення температури, недостатнього об’єму води, високої щільності посадки водних біоресурсів тощо.

Через високу токсичність сірководень та його сполуки (гідросульфіди та сульфіди) небезпечні для гідробіонтів (риби, кормових об’єктів). А також тому, що при синтезуванні такого газу та його сполук виникає гострий дефіцит кисню. При цьому часто фіксуються замори риби.

Сірководень – сильний нервовий газ. Він зв’язує іони заліза у крові та ферментах із утворенням сульфіду, що зумовлює асфіксію (задуху) риби. Крім того, цей газ має подразнюючу дію на зябровий апарат і шкіру риби. Тіло отруєних риб, зазвичай, вкривається опалесцентним слизом, внутрішні органи наповнені кров’ю, епітелій зябер – у стадії некробіозу (початок загибелі клітин), зяброві кришки широко відкриті. У риби виникають розлади ритму дихання, координації руху і параліч. Якщо на стадії втрати рівноваги рибу помістити у чисту воду, то вона залишиться живою і швидко одужає.

У рибницьких водоймах сірководень утворюється, в основному, внаслідок відновних процесів у кислому безкисневому середовищі. Вони відбуваються при бактеріальному розкладанні та біохімічному окисленні органічних речовин природного походження (детрит, водорозчинна органіка, штучні корми, органічні добрива, мул та інші забруднення), в результаті надходження органіки із поверхневими водами, забруднення хімікатами, побутово-промисловими стоками. Вченими доведено, що небезпечна для риби концентрація сірководню набагато нижча, за ту, яку можна виявити у забруднених водоймах.

Процеси відновлення органіки особливо інтенсивно відбуваються у придонних шарах водойми в умовах застою або слабкого перемішування водних мас, при виникненні дефіциту водорозчинного кисню. Такі умови виникають взимку під суцільною кригою або влітку у період інтенсивного біохімічного окислення бактеріями органічних речовин.

Довідкова інформація:

Сірководень у звичайних умовах – це безколірний газ, важчий за повітря, із характерним різким запахом тухлих яєць. Розчинність за масою при звичайному атмосферному тиску за 0ºC становить 0,69%, за 20ºC – 0,38%. При збільшенні температури води сірководень виділяється у повітря. Сірководень нестійкий, при контакті з киснем – окислюється. На окислення 1 мг сірководню до тіосульфатів використовується майже 1 мг кисню, а на окислення до сульфатів – 1,9 мг. Тому у зонах, де синтезується сірководень виникають киснево-дефіцитні стратифікаційні зони.

Згідно з вимогами СОУ – 05.01.-37-385:2006 «Вода рибогосподарських підприємств. Загальні вимоги та норми», сірководень не повинен реєструватись у рибницькій водоймі.


Читайте також:

  Державний реєстр рибогосподарських водних об’єктів (їх частин) станом на 12.07.2019 року

  Інтерактивна карта аквакультурних підприємств України

  Магістрам Національного університету біоресурсів та природокористування розповіли про орендні відносини в аквакультурі

  Огляд виробництва продукції аквакультури в Україні за даними статистичної форми 1а-риба (річна) за 2018 рік

  Українські науковці обговорили новітні підходи відтворення аборигенних видів риб

  Підбито підсумки надання консультацій в сфері аквакультури у 2018 році

  Студентам Житомирського національного агроекологічного університету розповіли про інноваційні технології в аквакультурі

  Ризики в сучасній аквакультурі



Документы: 1-8, 9-16, 17-24, 25-32, 33-40.

ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Адреса: 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 45-а

тел.:+38 (044) 486-62-43, тел/факс:+38 (044) 272-20-32

E-mail: darg@darg.gov.ua

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

ДАРГ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

        f y t t